Gehoortest

Kosten: €15,-
Bij aanschaf van een hoortoestel wordt dit bedrag verrekend.

Gehoorscreening

Indien u wilt weten hoe het met uw gehoor is kunnen wij een gehoorscreening doen. Aan de hand van deze meting geven wij u een advies. Indien het gehoorverlies nog minimaal is en u nog relatief weinig klachten ervaart adviseren wij uw gehoor na bijv. een jaar nog eens te laten meten. Mocht het gehoorverlies groter zijn dan zullen wij het onderzoek verder uitbreiden.

Een afspraak maken voor een gehoorscreening? Neem contact met ons op.

Uitgebreid gehooronderzoek

Een uitgebreid gehooronderzoek bestaat uit het meten van de luchtgeleiding, de beengeleiding en de spraak. Aangezien wij zijn opgeleid tot triage audicien en ons onderzoek plaatsvindt in een geluidsarme cabine, kunt u bij ons terecht zonder doorverwijzing van een huisarts of K.N.O-arts. Mocht uit het gehooronderzoek blijken dat verder onderzoek nodig is dan verwijzen wij u alsnog door naar de K.N.O.-arts of het audiologisch centrum.

Een afspraak maken voor een gehooronderzoek? Neem contact met ons op.

Gehooronderzoek bij kinderen

Gehooronderzoek bij kinderen tot 18 jaar wordt gedaan op het audiologisch centrum. Heeft u hier vragen over neem dan gerust contact met ons op.

Gehooronderzoek bij tinnitus

Indien u last heeft van geluiden in het oor noemen wij dit tinnitus. Ook bij tinnitus doen wij een gehooronderzoek. Bij tinnitus kan een gehoorverlies aanwezig zijn, maar dit hoeft niet. Natuurlijk doen wij ook een uitgebreide intake voor meer informatie. Indien nodig verwijzen wij u door naar een specialist. Verder kunnen wij u adviseren welke mogelijkheden er zijn om te proberen de hinder van de tinnitus te beperken.

Het gehooronderzoek zelf

Het gehooronderzoek wordt gedaan door middel van een hoofdtelefoon en een beengeleider. U zit tijdens het onderzoek in een geluidsarme cabine, wij kunnen met u communiceren via een microfoontje. Voor het onderzoek doen wij altijd een intake en kijken wij met een lampje in het oor( otoscopie).

Luchtgeleiding

Bij het onderzoek met de hoofdtelefoon gaat het geluid via de gehoorgang (het buitenoor) naar het trommelvlies en de achterliggende gehoorbeentjes (het middenoor) naar het slakkenhuis (het binnenoor). Vervolgens wordt het geluid aangeboden aan de gehoorzenuw. Het meten op deze manier noemen wij de luchtgeleiding. Via de luchtgeleiding bieden wij per oor toontjes aan van verschillende frequenties (250 Hz – 8 kHz) en verschillende sterktes. Wij vragen u bij elk toontje dat u hoort op een knopje te drukken. Zo meten wij op iedere frequentie bij welke sterkte u het toontje nog net kunt horen. De curve die zo ontstaat noemen we de luchtgeleidingsdrempel.

Beengeleiding

Hetzelfde doen wij bij de beengeleiding. De beengeleider is een blokje achter het oor dat het geluid aanbiedt via de schedel. Het geluid komt via de schedel bij het slakkenhuis (binnenoor). Op deze manier worden het trommelvlies en de gehoorbeentjes overgeslagen bij het meten en wordt er dus gemeten wat er in het slakkenhuis of daarachter (zenuw of hersenen) gebeurt. Dit noemen wij de beengeleidingsdrempel.

Spraak

De spraakmeting nemen wij ook af met de hoofdtelefoon. Wij bieden u diverse woorden aan welke u mag herhalen. Op deze manier kunnen wij meten hoeveel procent van de woordjes u goed kunt nazeggen. Deze meting geeft ons veel informatie over het verstaan van verschillende klanken en de verwachting van het verstaan met hoortoestellen.