Soorten gehoorverlies

Geleidingsverlies (conductief verlies)

Geleidingsverlies is een van de meest voorkomende soorten gehoorverlies en wordt veroorzaakt door problemen in het buitenoor of middenoor. De geluidsgolven worden geblokkeerd voordat ze het binnenoor bereiken.

Voorbeelden van oorzaken van geleidingsverlies:

  • Oorontsteking
  • Oorsmeerprop
  • Gescheurd trommelvlies t.g.v. hard geluid.
  • Problemen in de gehoorbeentjesketen

Een geleidingsverlies kan in de meeste gevallen medisch worden behandeld. Er is in dat geval geen hoortoestelaanpassing nodig. In enkele gevallen is een geleidingsverlies chronisch, dan is er wel een hoortoestelaanpassing mogelijk.

Perceptief verlies

Perceptief gehoorverlies wordt veroorzaakt door problemen in het binnenoor. De haarcellen in het slakkenhuis die geluid doorgeven aan de hersenen zijn beschadigd. Perceptief verlies ontstaat vaak zo geleidelijk, dat het in eerste instantie onopgemerkt blijft, totdat spraakverstaan en communicatie in het geding komen, bijvoorbeeld in een druk restaurant of in andere sociale situaties.

Mogelijke oorzaken:

  • Ouderdom
  • Blootstelling aan lawaai
  • Genetische factoren
  • Chemotherapie

Een perceptief gehoorverlies herstelt zich over het algemeen niet meer, maar een hoortoestel biedt vaak uitkomst. Bij zeer ernstig gehoorverlies wordt soms een cochleair implantaat geplaatst welke de functie van het beschadigde binnenoor overneemt.

Gemengd gehoorverlies

Ook is het mogelijk een combinatie te hebben van een geleidingsverlies en een perceptief verlies. We spreken dan van een gemengd verlies. Het geleidingsverlies wordt indien mogelijk medisch behandeld. De perceptieve component kan doorgaans behandeld worden met een hoortoestelaanpassing.

Retro-cochleair gehoorverlies

Hiervan is sprake als de oorzaak van het gehoorverlies zich achter de cochlea ( het binnenoor) bevindt, in de gehoorzenuw of in de hersenen. Dit type gehoorverlies kan niet worden behandeld met een hoortoestel. Bezoek aan een specialist is vaak geïndiceerd.